Tret d’inici del seminari amb l’escola de cuina de Villa Retiro

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha donat la benvinguda aquest dimarts als vint restauradors, cuiners i cambrers de la comarca que participaran en el primer dels dos seminaris programats aquest 2023 dins el programa Ribera d’Ebre Viva (REV) per a la millora de la competitivitat de les empreses riberenques. Es tracta d’una formació a mida dirigida al sector de la restauració, tant per al personal de cuina com de sala, que està pensada per promocionar als restaurants de casa nostra una cuina creativa que aposti pel producte local i de proximitat, un altre dels sectors estratègics que també es treballa des de l’Àrea de Dinamització Econòmica comarcal.

La primera de les sessions, celebrada a Móra d’Ebre, ha servit per fer les presentacions del grup, conèixer els formadors i recollir les necessitats i expectatives dels participants en el seminari, que s’allargarà fins al mes de maig. Seran 7 sessions, de 4 hores, els dimarts a la tarda. El personal dels sis restaurants que hi participen: la Braseria de Tivissa, el Molí de Xim de Miravet, el Pas de l’Ase de Garcia, l’Hostal Gastronòmic la Creu de Móra d’Ebre, la Braseria Restaurat Maig de Garcia i Missamaroi Restaurant Pizzeria de Tivissa, tenen l’oportunitat de formar-se a l’Escola de Cuina Villa Retiro del xef més reconegut de les Terres de l’Ebre, Fran López, amb dues estrelles Michellin, entre altres distincions.

Formació a mida

En aquest curs “no us ensenyarem a cuinar, que ja en sabeu; sinó que adaptarem els continguts per resoldre les vostres inquietuds i, el més important, treballarem per aconseguir una bona comunió entre el personal de sala i el de cuina. Cal que qui serveix el plat conegui la cuina on treballa i pugui explicar el que serveix al client, i que el cuiner conegui el treball del cambrer. Quan cuina i sala van a una el negoci funciona millor”, diu el cap d’estudis de l’Escola Villa Retiro, Dani Jove. Per això, cada sessió combinarà continguts de cuina i sala, impartits també pel cuiner tortosí, Víctor Martínez, professor de l’Escola del restaurant Villa Retiro de Xerta.

Els formadors han escoltat i recollit les inquietuds que han mostrat els restauradors riberencs per millorar la carta dels seus establiments. Així, entre els temes a tractar durant el curs: com preparar fitxes tècniques dels plats perquè una baixa a la plantilla no suposi un daltabaix al negoci, la conservació d’aliments, com oferir la carta de vins, organitzar i planificar elaboracions per facilitar el servei, estratègies per elaborar acompanyaments que no siguin les típiques patates fregides, calcular els escandalls perquè el cost del producte no sobrepassi el preu del menú, els productes de proximitat, cuinar a baixa temperatura, l’ús de la màquina al buit… En definitiva, eines per millorar la gestió del dia a dia i no caure en la monotonia de fer sempre el mateix menú.

Aprofitar l’oportunitat per millorar l’oferta culinària de la Ribera

Carim ha animat al grup a aprofitar aquesta oportunitat que ofereix gratuïtament el Consell Comarcal, ja que, “malgrat la dedicació extra i el sacrifici que suposa desplaçar-se fins a Xerta serà en benefici dels mateixos restaurants i, per extensió, millorarà l’oferta culinària de la Ribera d’Ebre”. Per la seva banda, la tècnica comarcal Núria Descarrega, que coordina aquest seminari i les accions per dinamitzar els sectors agroalimentari i de la restauració del Ribera d’Ebre Viva, destaca “la bona predisposició de Villa Retiro per adaptar els continguts a les necessitats dels participants” i considera que aquesta formació farà que “es relacionin més entre ells”, contribuint així a “millorar la competitivitat del sector i promocionar la comarca i el producte”.

La presidenta del Consell s’ha mostrat satisfeta en constatar que molts dels participants en aquest seminari repeteixen, després d’haver participat ja en altres activitats anteriors, i que a més hi ha noves incorporacions, “senyal que es valora la tasca que es fa des del Ribera d’Ebre Viva” des de l’any 2012 per mantenir i generar ocupació al territori. L’altre seminari programat per aquest any tractarà del càlcul de costos i escandalls per a l’empresa agroalimentària, i començarà al febrer. Les inscripcions estan obertes. Més informació en aquest enllaç.

Nota de premsa elaborada pel Servei de Premsa del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre

*El projecte Ribera d’Ebre VIVA està impulsat pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC), en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local.